Etkili ve Başarılı Konuşmanın Sırrı
Konuşmacı, ana başlıklarıyla konu belirlemesi yaparak seçtiği konuların sunumuna uygun olup olmadığının ilk analizini yaparak dinleyicilerin ilgi odağına uygun mu, sorusunu sorarken öncesinde ne konuşacağını geniş çizgilerle belirleyerek analizini çizmelidir.
Konu analizi yapıldıktan sonra, konu üzerine örnekler yönelterek geniş yelpazemizi oluşturup ses tonumuzun konularla bağlantısının doğru kullanılıp kullanılmadığının muhasebesini kendi içimizde yapmalı gerektiğinde beden dilini de devreye girdirerek konuşmamıza somutluk kazandırarak konuyu pekiştirmeliyiz.
Konuşma öncesi :
-Ele alınan konu seçimi doğru mu?
-Yeterli düzeyde konu araştırılması yapıldı mı?
-Dinleyicilerin algı odağına uygunluğunun muhasebesi sorgulandı mı?
-Bunlara dikkat edilirken süre kullanımı da dikkat edildi mi?
-Konuşmanın sonunda soyut ya da somut kavramları aktarırken dinleyicilerde kalıcı olarak etki yapar mı?
-Konuşmada –eee, -ııı, -hımmm vb. gibi durağanlığa sebebiyet yaratacak kelimelere yer vermemelidir.
Konuşmacı bu maddeleri sunum öncesi süzgecinden geçirdiğinde konuşma sürecinde başarı sergileyerek pencerelerinin kilidini tüm halka açacaktır.
Bunların yanı sıra ses tonunu konuya göre iyi kullanan, yeri geldiğinde başarılı bir şekilde yükseltip düşürmeyi bilen konuşmacı başarı sağlarken; diğer yandan konuşmadaki duyguları düz ritmiyle devam eden biri birkaç dakika sonra dinleyicinin dikkatini dağıttığı için kendisinin de konuya hakimiyeti dağılacak ve konuşmayı konuklar devralacağı için konu dağılımı yaşanacaktır.
Etkili konuşmacının başarılı olmasının en büyük sırrı,pozitif oluşu, göz teması kurulması, konuklara söz hakkı tanıyarak onları konulara dahil edip kime nasıl hitap ettiğini çok iyi bilmesidir.
HATİCE MERT ÖNAT